Słońce jest z nami już od wiosny, kwiaty kwitną i rumienią się kolorami, w ogrodzie Hospicjum tętni życie. Z końcem roku szkolnego, tradycyjnie już, zaprosiliśmy naszych podopiecznych z rodzinami do wspólnego powitania lata.

Dzięki wspaniałemu zaangażowaniu wielu firm i osób indywidualnych, udało się stworzyć niezwykłą, rodzinną atmosferę, pełną atrakcji zarówno dla najmłodszych, jak i dla panów, którzy tego dnia świętowali Dzień Ojca.

Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się przejażdżki na kucykach i koniu ze Szkoły Jazdy Konnej Galopagos. Dla wielu dzieci był to pierwszy kontakt z takimi zwierzętami, pełen pozytywnych emocji i wrażeń. Nie mniejszą radość sprawiła obecność psiaków i wolontariuszy Fundacji Dogtor.

Nie zabrakło smakołyków: zdrowych przekąsek i soków Marii Fal-Ławryniuk, kiełbasek z grilla (który niedawno otrzymaliśmy dzięki wolontariuszom z firmy Lotos), a także naleśników, które przygotowywali wolontariusze z Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. Warzywa i owoce przekazała nam hurtownia Jurasz i Dariusz Gołąbko, pieczywo otrzymaliśmy od Piekarni Kidzińscy.

O kreatywne zabawy dla dzieci niepełnosprawnych zadbała firma Pam Event, a także wolontariuszki Agnieszka Kłopotek-Główczeska i Daria Rabik-Ciechańska. Przed Hospicjum puszczaliśmy kolorowe bańki, skakaliśmy na trampolinie, chętni mogli zrelaksować się na leżakach, które wypożyczył nam portal Trójmiasto.pl. W sali konferencyjnej stanął wspaniały basen pełen kolorowych kulek (dzięki uprzejmości Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego w Gdańsku), dzieci zaczepiała także Myszka Miki. Na kilka godzin Hospicjum zmieniło się w bajkowy raj.

Były też wyzwania dla odważnych. Straż Pożarna wywoziła chętnych na wysięgniku prosto w niebo, Straż Miejska zapraszała do pokonywania przeszkód w alkogoglach, a panowie z klubu motocyklowego Free Chapter North Poland prezentowali swoje maszyny.

Członkowie Klubu Sekcja Sport przeprowadzili  pokaz judo, a następnie uczyli chętnych podstawowych chwytów. Dzieci, które odwiedziły wszystkie atrakcje pikniku, za co otrzymywały punkty na specjalnie przygotowanej liście,  na koniec odebrały podarunki.

Imprezę wolontariacko fotografowali: Bartosz Hervy, Małgosia Trzaskoś, Ewa Waśkowicz-Rojek. O nagłośnienie imprezy zadbali Marcin Oroń i Mikołaj Gurzyński.

Wiatr w żagle