W serii „Bajek-Plasterków”, będącej częścią naszego programu wsparcia dla dzieci i młodzieży w żałobie Tumbo Pomaga, ukazała się trzecia książeczka terapeutyczna, pt. „Zaczarowany Ogród Dziadka”, autorstwa Aidy Amer.

Bajka opowiada historię dwóch chłopców, których dziadek niespodziewanie umiera. Ulubione rytuały chłopców wykonywane wraz z dziadkiem zostają przerwane. Cała rodzina zmuszona jest odnaleźć się w całkiem nowej rzeczywistości, wkracza w bardzo trudny proces żałoby. Punkt zwrotny stanowi wizyta rodziny w dziadkowym ogrodzie. Rodzina zaczyna otwierać się na siebie, odczuwają potrzebę przebywania ze sobą.

Lektura bajki-plasterka ułatwia osieroconemu dziecku rozmowę o odczuwanym przez nie smutku, dezorientacji czy nieporozumieniu. Poprzez odnalezienie podobieństw z tym, co przytrafiło się bohaterowi opowieści, dziecku łatwiej jest zrozumieć własną sytuację. Dzielenie się uczuciami przeciwdziała powikłaniom procesu żałoby, które zawsze odznaczają się negatywnie w późniejszym życiu dziecka. Czytanie książki wraz z bliskim dorosłym wspiera naturalne, zdrowe przeżywanie żałoby i może chronić przed niepożądanymi konsekwencjami niewyrażonego cierpienia.

Do książeczki dołączona jest informacja na temat roli bajki terapeutycznej i sposobów, w jaki powinno się ją czytać. Na stronie www.tumbopomaga.pl umieszczone zostały szczegółowe wskazówki od psychologa, dotyczące wykorzystania bajki do należytego wsparcia osieroconego dziecka. Mamy nadzieję, że wszystkie książeczki z serii będą pomocnym narzędziem dla dorosłych, którzy dzięki nim mogą wspierać dzieci w trudnych sytuacjach.

Merytoryczną opiekę nad projektem sprawowały psycholożki: dr Maria Rogiewicz i Agnieszka Paczkowska. Nad wydaniem książki czuwała Magda Małkowska. Piękne ilustracje wykonała Agnieszka Żelewska. Składem książki zajął się Jacek Rembowski. Opiekunką serii jest Alicja Stolarczyk.

Dziękujemy sponsorom książki: Wegeguru, 41 Club Gdańsk. Drukiem książki zajęła się firma Grafix.

Pani Aidzie Amer dziękujemy za wolontariackie napisanie książki.

Po książki zapraszamy do księgarni internetowej.

Zamów kartkę!

Konkurs