Opiekunów rodzinnych w Polsce może być ponad dwa miliony. To na nich spoczywają codzienne zadania związane z opieką nad chorym bliskim w domu. Aby ich wesprzeć organizujemy startujący już  21 lutego 2018 r. cykl bezpłatnych warsztatów z zakresu opieki domowej.

Odbędą się spotkania z psychologiem, pracownikiem socjalnym, pielęgniarką i rehabilitantem.
Zajęcia organizowane są  w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC, w terminach:

• 21 lutego, środa, godz. 16 - 20
  • 10 marca, sobota, godz. 10 - 14
  • 14 marca, środa, godz. 16 - 20
  • 24 marca, sobota, godz. 10 - 14
  • 28 marca, środa, godz. 16 - 20

Zapisy od poniedziałku do piątku, w godz. od 8-16 przyjmuje:
Anna Włodkowska: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub telefonicznie 668 450 743.

Projekt dofinansowany z programu „Decydujesz, pomagamy”.

„Opiekun rodzinny – nie musi być sam” to już druga organizowana przez nas kampania, która zwraca uwagę na ten szeroki problem. Dzięki tej inicjatywie udało się poruszyć temat opiekunów podczas Kongresu Praw Obywatelskich w grudniu 2017 r. Kilkadziesiąt hospicjów w całej Polsce zorganizowało w swoich placówkach spotkania dla opiekunów. Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku zaprosiło ich na Dzień Profilaktyki Zdrowotnej. Możliwość skorzystania z bezpłatnych konsultacji lekarskich to dla nich ogromne wsparcie. Wiosną kontynuowany będzie cykl szkoleń dla koordynatorów Lokalnego Wolontariatu Opiekuńczego. Mamy nadzieję, że te inicjatywy to początek budowy systemu wsparcia dla opiekunów  całej Polsce.

Uśmiech Dziecka 2018