Koncert charytatywny „Głosy dla Hospicjów” odbędzie się w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej

14 października 2017 roku, godz. 18.00, w światowym Dniu Hospicjów i Opieki Paliatywnej.

Gwiazdy wieczoru, Magda Umer, Piotr Machalica i Grzegorz Małecki w programie „Piosenki Starszych Panów” wykonają najbardziej znane, najpiękniejsze piosenki Kabaretu Starszych Panów. Kameralny recital jest oparty na programie „Zimy żal”, który w 1989 roku okrzyknięto wydarzeniem artystycznym. Utwory napisane przez Jeremiego Przyborę do muzyki Jerzego Wasowskiego wykonywał wówczas sam Mistrz Przybora, a towarzyszyli mu m.in. Adrianna Biedrzyńska, Ewa Dałkowska, Maria Pakulnis, Magda Umer, Janusz Józefowicz, Piotr Machalica, Zbigniew Zamachowski. Piosenki Przybory i Wasowskiego – finezyjne, inteligentne, dowcipne, wiecznie aktualne, od lat niezapomniane – cieszą się niezmienną popularnością i zachwycają kolejne pokolenia.

Wykonawcom towarzyszy zespół w składzie: Wojciech Borkowski – piano, Adam Cegielski – bas, Czesław Mały Bartkowski – perkusja.

Zorganizowany w Światowym Dniu Hospicjów i Opieki Paliatywnej koncert charytatywny Głosy dla Hospicjów otworzy XIV kampanię społeczną Hospicjum to też Życie. Inicjatorem kampanii jest Fundacja Hospicyjna, prowadząca gdańskie Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC. Dochód z koncertu zostanie przeznaczony na wsparcie jego działalności. Kampania ma zwrócić uwagę na problemy i potrzeby opiekunów rodzinnych, czyli osób, które opiekują się w domach chorymi bliskimi: w podeszłym wieku, dorosłymi, a także dziećmi.

Organizatorem koncertu jest Fundacja Hospicyjna www.fundacjahospicyjna.pl

Bilety do nabycia:

- Ticketpro

- Bilety24

- kasy Polskiej Filharmonii Bałtyckiej

Patronat honorowy:

Wojewoda Pomorski Dariusz Drelich, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz, Business Centre Club Loża Gdańska, Gdański Klub Biznesu, Pracodawcy Pomorza

Sponsorzy:

Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna, Mercedes Benz Witman, Grafito, Hotel Królewski, Mercure Hotels Gdańsk Stare Miasto, Empik

Partnerzy:

Lotto, Polska Filharmonia Bałtycka