Tumbo to imię słonika – symbolu Funduszu Dzieci Osieroconych, działającego przy Fundacji Hospicyjnej. Dzieci radzą sobie same tylko w bajkach. Fundusz wspiera socjalnie te spośród nich, których bliscy odeszli pod opieką hospicjów, natomiast opieką psychologiczną otacza wszystkie dzieci i młodzież po stracie.

Słoń – w kolorze pomarańczy, z trąbą podniesioną ku górze na znak zwycięstwa, zaprasza do tworzenia TUMBOteamów, czyli zespołów osób aktywnych, na przykład sportowo, chcących propagować ideę pomocy dzieciom osieroconym.

Sport to rewelacyjny środek na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji.  Ogólnodostępny sposób  na troski, naturalny wzmacniacz poczucia wartości, sprawdzony lek - jeśli nawet nie na całe zło, to na jego sporą część. A uprawiany w zespole - także recepta na radość z bycia we wspólnocie. Wiadomo: sport to zdrowie. Wiadomo: w zdrowym ciele zdrowy duch. Proponujemy, by także: gorące, dobre serce.

Wszystkich zachęcamy, namawiamy i nie będziemy ustawać w przekonywaniu do włączenia zajęć sportowych w grafik codziennych aktywności. Dla czystej przyjemności, i we własnym interesie. Bo zapewnia endorfiny i nowe znajomości. Pozwala odpocząć myślom i daje fun. A my tego lata dołączamy  jeszcze specjalny bonus: możliwość wsparcia podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych, organizacji działającej od ponad 10 lat przy gdańskiej Fundacji Hospicyjnej.

Wszyscy chętni do dołączania do TUMBOteamów mogą w sklepie internetowym zakupić w cenie 65,- zł brutto/szt. dedykowane akcji koszulki, z których dochód przeznaczony zostanie na rzecz podopiecznych Funduszu.

Możecie również pobrać plik do wykonania koszulki we własnym zakresie, w technice sitodruku lub wprasowanki, alternatywnie wydrukować Tumbową przypinkę.

Najbliższe wydarzenia sportowe w Trójmieście, podczas których wystartują TUMBOteamy

20 sierpnia - VIII Maraton Sierpniowy im. Lecha Wałęsy -  http://www.maratonsierpniowy.pl/

10 września - Bieg Westerplatte  - http://mosirgdansk.pl/wydarzenia/imprezy-cykliczne/bieg-westerplatte/

16 października - Półmaraton Gdański  - http://polmaratongdansk.pl/