Kolejny raz ogród Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC zapełnił się kolorowymi balonikami, bańkami, muzyką i tańcem. 25 czerwca do wspólnej zabawy zaprosiliśmy podopiecznych  Domowego Hospicjum Dziecięcego, a także Funduszu Dzieci Osieroconych. To wszystko na powitanie lata, na które wszyscy z wytęsknieniem czekaliśmy, ale także  z okazji obchodzonych niedawno świąt Matki, Dnia Dziecka i Dnia Ojca.

Gośćmi Honorowymi wydarzenia były Panie: Cornelia Pieper, Konsul Generalna Niemiec, oraz Elżbieta Utsch. Pani Konsul przywitała Gości, cytując znakomitego gdańszczanina A. Schopenhauera: „Zdrowie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”. Chciałoby się sparafrazować, że: „Ludzie są wszystkim, wszystko bez ludzi jest niczym...”. W przygotowanie pikniku, jak zwykle, włączyło się wiele zaprzyjaźnionych firm, dzięki którym mogliśmy zapewnić Gościom moc atrakcji.

Tradycyjnie już uczestnicy pikniku otrzymywali mapki, na których widniały zapowiedzi czekających ich przygód, w tym m.in. ze strażakami z Miejskiej Komendy Państwowej Straży Pożarnej w Gdańsku, policjantami Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej w Gdańsku, motocyklistami Free Chapter North Poland, a także lotnikami z 49. Bazy Lotniczej w Pruszczu Gdańskim, którzy w pełnym umundurowaniu czytali dzieciom bajki na werandzie Fundacji Hospicyjnej. Dzieci, mimo upału mające sporo sił, skakały do upadłego na zamku dmuchanym, który przyjechał do nas z firmy Lumiś-Atrakcje na Imprezy. Pracownicy PAM Event częstowali dzieci popcornem, watą cukrową, malowali dzieciom buzie, wykonywali zwierzątka z baloników. Specjalistyczna Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza OSP Gdańsk oraz Fundacja Dogtor z Gdyni odwiedziła nas ze swoimi mądrymi milusińskimi. Taki pies to dopiero przyjaciel!

Dzieci odwiedzały kolejne punkty z atrakcjami, chwilę ochłody spędzały w sali konferencyjnej Hospicjum, m.in. w piłeczkowym basenie Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczego z Gdańska, próbowały smakołyków przygotowanych przez Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto. Posiłki otrzymaliśmy również od Pizzeri Leone, a także od Bruno Tassi, dzięki którym mogliśmy poczęstować gości kiełbaską z grilla. W zdrowe soki bawiących się zaopatrzyła Firma Pesca Fresca z Galerii Handlowej Manhattan.

W kąciku manualnym Pani Barbary Wypustek, z Pracowni Artystycznej Baśnia, powstały niezwykłe drzewa szczęścia ozdabiane odciskami dziecięcych dłoni, które będą piękną pamiątką tego dnia. W holu Hospicjum panie mogły skorzystać z pokazu makijażu Perfumerii Douglas, filii 105 w Gdańsku. Na koniec mamom wręczyliśmy kwiatki i drobne upominki.

Tak wesoło minął czas sobotniego pikniku. Tatusiowie, dla których przygotowano konkurs „Master Facet”, odbierali nagrody tuż przed godziną 15:00. Wszak wszyscy, nie tylko panowie, spieszyli kibicować polskiej drużynie w meczu 1/8 Mistrzostw Europy! Uśmiechnięci, obdarowani gadżetami Lechii Gdańsk, zabrali swoje pociechy do domów. Do zobaczenia za rok!

Zamów kartkę!

Konkurs