4 czerwca br. Fundacja Hospicyjna przeniosła się w komplecie do Starego Maneżu – znanego miejsca na klubowej mapie Trójmiasta, by tam świętować 10-lecie działalności Funduszu Dzieci Osieroconych. Artystycznym magnesem dla naszych Gości był koncert Leszka Możdżera, jak się okazało, bardzo atrakcyjnym. Z właściwym sobie ciepłem i urokiem wieczór prowadziła Beata Szewczyk, dziennikarka Radia Gdańsk, a zarazem Honorowy Wolontariusz Fundacji Hospicyjnej.

– Jest mi niezmiernie miło powitać wszystkich państwa: naszych wypróbowanych Przyjaciół i tych, którzy, mam nadzieję, naszymi Przyjaciółmi po dzisiejszym spotkaniu zostaną – zagaiła Alicja Stolarczyk, Prezes Zarządu Fundacji Hospicyjnej i przywitała Gości Honorowych Wieczoru: Monikę Tarnowską, Konsul Honorową Francji, Hannę Zych-Cisoń, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego, Piotra Kowalczuka, Wiceprezydenta Miasta Gdańska ds. polityki społecznej oraz ambasadorów Funduszu: P. Michała Kaczorowskiego i P. Jarosława Bieniuka.

Po prezentacji kampanijnego spotu „Dzieci radzą sobie same tylko w bajkach. Pomóż osieroconym dzieciom” Alicja Stolarczyk przedstawiła pokrótce zakres aktywności Funduszu, prosząc: – Piszmy wciąż dobre zakończenia do trudnych historii. Nie odwrócimy złego losu, ale możemy sprawić, by uśmiech rozjaśniał ścieżki ich dalszego życia.

Pozostały czas przeznaczony na część oficjalną jubileuszu wypełniły podziękowania dla Fundacji od władz regionu i od Fundacji – dla osób i firm szczególnie zaangażowanych w pomoc Funduszowi. Za jego prowadzenie Alicji Stolarczyk otrzymała z rąk Hanny Zych-Cisoń Medal Marszałka Województwa Pomorskiego, a Justyna Ziętek, koordynatorka Funduszu i człowiek-orkiestra, odznaczona została Medalem Prezydenta Miasta Gdańska, wręczonym przez Piotra Kowalczuka.

W życiu bardzo ważna jest wzajemność – przypomniała prezes Stolarczyk i przedstawiła nowe odznaczenie Fundacji Hospicyjnej – Order Słonika Tumbo, który będzie przyznawany osobom i firmom szczególnie zasłużonym dla idei pomocy osieroconym dzieciom, „za serce wielkie jak słoń”. Jako pierwsi, przy okazji jubileuszu, Order otrzymali:

1. Katarzyna Dobrzyniecka – za regularne wsparcie finansowe i popularyzację Funduszu w środowisku finansowym;
  2. Henryka Krzywonos-Strycharska – za regularne wsparcie finansowe i popularyzację działań;
  3. Piotr Kowalczuk – za zrozumienie, pomoc w szkoleniach nauczycieli z tematyki procesu żałoby i popularyzację działań Funduszu;
  4. Magda Beneda – m.in. za przepięknie zilustrowaną bajkę terapeutyczna, otwierająca serię „Bajka Plasterek”;
  5. Leszek Możdżer – za bezinteresowny dar serca w postaci koncertu;
  6. Przemek Skokowski – za pomysł wyprawy "autostopem dla Hospicjum " i za jego brawurową realizację;
  7. Dariusz Michalczewski – za hojność dla podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych;
  8. Arkadiusz Wegner – za wierne towarzyszenie z aparatem wszystkim imprezom dla dzieci osieroconych.

a także:

Fundacja Energa – za fundowanie stypendiów dla dzieci osieroconych;

Firma LPP – za wsparcie finansowe, dzięki któremu powstał portal www.tumbopomaga.pl oraz wielkie paki ubrań dla dzieci osieroconych z 50 hospicjów w Polsce;

IKEA Gdańsk – za piękne meble, które wyposażyły niejeden dziecięcy pokój;

Firma Intel – za niezwykle prężnie działający wolontariat pracowniczy i prezenty z okazji Dnia Dziecka i Świąt;

Dziennik Bałtycki – za fundowanie stypendiów dla dzieci osieroconych i wspieranie działń Funduszu.

Organizatorzy przygotowali też niespodzianki dla publiczności. Pięć osób, które miały szczęście złapać piłeczkę rzuconą przez wolontariuszy, otrzymało bony podarunkowe o wartości 300 zł, przygotowane przez firmę jubilerską Lilou – partnera społecznego Funduszu Dzieci Osieroconych

Ostatnim punktem programu przed występem artysty była licytacja jego płyty „Impressions of Chopin” z autografem, za którą udało się osiągnąć sumę 2 tys. złotych.

Koncert czas było zacząć. Że będzie niezwykły, wiedzieliśmy, ale chyba nie, że aż tak. Pierwsze pół godziny zajęły propozycje artysty, w tym etiuda a-moll Chopina połączona z tematem „Segment” Ch. Parkera oraz niesamowite „The Law and the Fist” Komedy. Potem nastąpił koncert życzeń, czyli „zagram, o co państwo poproszą”, rozpoczęty brawurowym wykonaniem przeboju Koniecznego i Demarczyk „Grande valse brillante”. Coraz bardziej ośmielona publiczność coraz aktywniej podsuwała swoje propozycje, z których na spełnienie liczyć mogło oczywiście tylko kilka. M.in. usłyszeliśmy jeszcze „Imagine” Lennona, znany temat z „Rosemary’s baby” Komedy oraz „Libertango „Piazzoli. Na koniec, na do widzenia, z wyraźną dedykacją, by obudzić w sobie swoje wewnętrzne dziecko i nie dać się wchłonąć przez absurdalną rzeczywistość –  rozbrzmiała etiuda rewolucyjna Chopina.

Koncert Leszka Możdżera oklaskiwano na stojąco.

Patronat nad koncertem objęli:

Wojewoda Pomorski – Dariusz Drelich

Marszałek Województwa Pomorskiego – Mieczysław Struk

Prezydent Miasta Gdańska – Paweł Adamowicz

Kanclerz Loży Gdańskiej BCC – Maciej Dobrzyniecki

Pracodawcy Pomorza

Patronat medialny objęli:

TVP o. Gdańsk, Dziennik Bałtycki, Radio Gdańsk, portal trójmiasto.pl oraz Magazyn Prestiż.

Sponsorzy:

OFERTY PRACY