3 czerwca br. w gdańskim Teatrze Miniatura podsumowaliśmy rezultaty finansowe zbiórki na rzecz podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych, przeprowadzanej w gdańskich szkołach w ramach XII kampanii Fundacji Hospicyjnej „Hospicjum to też Życie”, a zorganizowanej pod hasłem: „Dzieci radzą sobie same tylko w bajkach. Pomóż osieroconym dzieciom”. Ze względu na ilość zaproszonych Gości spotkanie odbyło się w dwóch turach, a poprowadziła je Anna Janowicz, Dyrektor ds. Edukacji i Szkoleń Fundacji.

W akcję włączyło się 1 przedszkole, 59 szkół różnego stopnia oraz kilka placówek wychowawczo-oświatowych. Wspólnymi siłami udało się zebrać 25 tys. złotych, co w prostym rozliczeniu oznacza ufundowanie 25 stypendiów. We wręczaniu dyplomów reprezentantom szkół pomagał Piotr Kowalczuk, Wiceprezydent Miasta Gdańska ds. Społecznych.

Jednak do teatru przychodzi się przede wszystkim na przedstawienie. Tak było i tym razem. Zespół „Miniatury” przygotował spektakl pod tajemniczym tytułem „ImproLala”, będący improwizacją odgrywaną zgodnie z propozycjami płynącymi z sali i widzimisie aktorów. To prawie niewiarygodne, ale dwa spektakle, oglądane w godzinnym odstępie, nie miały ze sobą nic wspólnego. Może poza postacią Tumbo, specjalnie na tę okazję przygotowaną przez zespół. Było bardzo żywiołowo, zaskakująco i śmiesznie. I z wyraźnym przesłaniem, że pomagać trzeba i warto.

Dziękujemy sponsorowi spotkania, firmie EDF Polska SA, dzięki któremu wydarzenie mogło się odbyć.

Zamów kartkę!

Mikołaje, łączcie się!