Dzieciom trzeba czytać bajki. To oczywistość, z którą nikt nie dyskutuje. W ramach XII kampanii "Hospicjum to też Życie", poświęconej problemowi osierocenia dzieci i młodzieży, Fundacja Hospicyjna zaprasza młodsze dzieci na "Spotkania z Bajką", którą czytają znane osoby, na co dzień nie zawsze kojarzone z takimi wydarzeniami. Po co? A po to, by bajkowa historia posłużyła za pretekst do rozmowy z najmłodszymi na trudne tematy, a nam dorosłym pomogła sobie uświadomić, że "dzieci radzą sobie same tylko w bajkach". Tak zaczyna się kampanijne hasło. A kończy: "Pomóż osieroconym dzieciom".

Konferencja „Zapomniani żałobnicy – o żałobie dzieci i młodzieży”, zorganizowana 5 listopada 2015 r. w gdańskim Parku Naukowo-Technologicznym dla dyrektorów, nauczycieli i pedagogów pomorskich placówek oświatowych, otworzyła cykl szkoleniowy „Żałoba w społeczności szkolnej”, realizowany przez Fundację Hospicyjną przy udziale środków Gminy Miasta, w ramach programu „Tumbo Pomaga”. Wydarzenie było okazją do konferencji prasowej, prezentującej XII kampanię „Hospicjum to też Życie”, poświęconej problemowi osierocenia i żałoby dzieci i młodzieży. Spotkanie moderowała znana psycholożka i psychoterapeutka Małgorzata Ohme, ambasadorka kampanii.

Serdecznie zapraszamy na cykl szkoleń w ramach programu „Tumbo Pomaga”, prowadzonego przez Fundację Hospicyjną „Żałoba w społeczności szkolnej” dla kadry zarządzającej placówek oświatowych i nauczycieli, którzy będą odpowiedzialni za pomoc w sytuacjach kryzysowych związanych z żałobą. Ich celem jest przybliżenie problemu osierocenia i żałoby młodych ludzi, pokazania możliwych działań szkoły w sytuacji śmierci członka społeczności szkolnej oraz uwypuklenia niezwykłej roli nauczyciela w procesie wsparcia dziecka w żałobie. Patronat merytoryczny nad cyklem szkoleń roztoczył Uniwersytet SWPS Sopot.

Co pół godziny ktoś poniżej 20. roku życia staje się w Polsce sierotą! Najczęściej osierocone dziecko ze swoją żałobą pozostaje samo. Dlatego tak ważna jest pomoc okazana w sposób profesjonalny i na czas. Bogate doświadczenie hospicjów z pracy nad osieroconymi dziećmi pacjentów, dzięki współpracy z powstałym 9 lat temu Funduszem Dzieci Osieroconych, wykorzystane zostanie do pomocy wszystkim małoletnim żałobnikom.

Niedługo na polskich cmentarzach zapłoną znicze. Od lat w atmosferę listopadowego święta wpisuje się akcja Fundacji Hospicyjnej "Zapalmy Światło dla Hospicjum", będąca aktem solidarności z podopiecznymi gdańskiego Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC - najstarszej placówki paliatywno-hospicyjnej na Pomorzu, która rocznie opiekuje się ponad 1000 chorych terminalnie i przewlekle. Głównym elementem akcji jest wielka kwesta na cmentarzach, nagłaśniana przez media, powszechnie akceptowana i oczekiwana.

Zamów kartkę!

Mikołaje, łączcie się!