W piątek 16 marca br. gośćmi Hospicjum im. Ks. E. Dutkiewicza SAC i Fundacji Hospicyjnej byli przedstawiciele sklepu IKEA Gdańsk. Okazje ku temu były dwie i obie bardzo radosne – przekazanie kompletu mebli dziecięcych czterem rodzinom będącym pod opieką Hospicjum oraz oficjalne otwarcie świetlicy terapeutycznej w fundacyjnym Centrum Wolontariatu.

Każdego dnia pracownicy Fundacji Hospicyjnej, w ramach swoich służbowych obowiązków, jeżdżą w różne miejsca Trójmiasta – na spotkania, organizowane przez siebie imprezy, po odbiór pozyskanych rzeczy. W dzisiejszych czasach trudno jest szybko się przemieszczać, nie posiadając samochodu. Ale taki z dziurą w podłodze też niewiele jest wart – jak ten, którym do tej pory dysponowała Fundacja. W czwartek 15 marca br. odbyło się uroczyste przekazanie przez firmę Leasing Polski sp. z o.o. kilkuletniego seata Toledo, który odtąd ma służyć celom fundacyjnym.

W sobotę 17 marca przypomniały mi się „Skrawki życia”, film z młodziutką Winoną Ryder, która przyjeżdża do swojej babci, by odpocząć, skończyć dyplomową pracę i zebrać myśli po oświadczynach. W pięknym domu starszej pani spotkała właściwie same kobiety, przychodzące, by wspólnie szyć dla niej patchworkową kapę, ale też wspominać, przekomarzać się, nawzajem się podpytywać i radzić. Klimat tych rozmów był niesamowity, stwarzał serdeczne porozumienie i dawał poczucie siły. To filmowe wspomnienie wróciło do mnie 17 marca, kiedy w Fundacji Hospicyjnej zebrały się mamy dzieci, które są lub były pod opieką Dziecięcego Hospicjum Domowego im. Ks. E. Dutkiewicza SAC. Przyszły na kawę, herbatę, ciasto, ale przede wszystkim na warsztaty decoupagu i filcowania.

Pomysłodawcami zeszłorocznego, pierwszego koncertu charytatywnego studentów Politechniki Gdańskiej byli Karol Giczewski i Sławomir Kowiel, studenci politechniki Gdańskiej. Najpierw chcieli jedynie wesprzeć finansowo rodzinę koleżanki ze studiów, której siostra zachorowała na raka. Okazało się jednak, że tam pieniądze nie były potrzebne, więc zdecydowali się na cel bardziej rozległy – zbieranie funduszy dla dzieci będących pod opieką Domowego Hospicjum Dziecięcego im. Ks. E. Dutkiewicza SAC. Trochę niespodziewany sukces zeszłorocznego przedsięwzięcia dał siłę, by myśleć o kolejnym.

W sobotę 31 marca br., w godzinach 14.00-18.00, Fundacja Hospicyjna serdecznie zaprasza do Galerii Bałtyckiej na kolejną odsłonę tegorocznych 10. Pól Nadziei – tradycyjną już akcję „Wielkanocne jaja".

Wtorek, 27 marca, godz. 13.40, Program 1. Młoda wolontariuszka pracująca w hospicjum dla dzieci pokochała 2.5 letnią chorą na raka dziewczynkę pozostawioną w hospicjum przez rodziców.

Mimo, że przed dzieckiem jest bardzo krótkie życie, postanawia ją adoptować, co się udaje załatwić. Ten okres wspomina jako najwspanialszy w życiu.

Zapraszamy do reportażu na stronę Polskiego Radia.

Żródło: www.polskieradio.pl

Zamów kartkę!