Historia gdańskiego oddziału Akademii Walki z Rakiem, który Fundacja Hospicyjna wzięła pod swoją pieczę, datuje się od 2006 roku. Jest to bezpłatna forma pomocy i edukacji prozdrowotnej, będąca niezwykle ważnym miejscem dla wszystkich poszukujących wsparcia w wypadku choroby nowotworowej ich samych lub osób im bliskich. Zajęcia proponowane w Akademii mają na celu pracę nad własnymi uczuciami, myślami oraz przekonaniami, nierzadko utrudniającymi zdrowienie, i przybierają bardzo różnorodną formę (wykłady, konsultacje indywidualne, warsztaty rozwoju osobistego, grupy psychoedukacyjne, grupy wsparcia i in.) Wśród prowadzących są psychologowie, dietetycy, fizjoterapeuci oraz osoby duchowne. Duży nacisk kładzie się również na wsparcie rodzin i osób bliskich, mające m.in. na celu wykształcenie umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz opanowanie sposobów komunikacji z chorymi. Do zadań Akademii należy także profilaktyka i edukacja społeczna, w ramach której organizowane są warsztaty oraz prelekcje dla określonych grup społecznych. I, co ważne, zajęcia w Akademii mają charakter uzupełniający leczenie, a nie je zastępujący.

DONATE

amount:

Znajdź Swój Powód

Przekaż 1%

Wypełnij PIT przez internet i przekaż 1% podatku

Uśmiech Dziecka 2019

zamów kartkę

Hospice Foundation

Bank account
EUR: PL18154010982001556247270003
USD: PL88154010982001556247270004
PLN: PL72154010982001556247270001